Over ons

Met de aankoop van een 150 jaar oude, karakteristieke boerderij zijn we nu de trotse eigenaren van een stuk cultuurhistorisch erfgoed op het Groningse platteland, waarvan de historie teruggaat tot de 15e eeuw.

Christa Verver en Remco Baar

Over Verbaarum

Christa Verver & Remco Baar

Wij zijn Christa Verver & Remco Baar. In 2019 zijn we een groot avontuur begonnen. Met de aankoop van een 150 jaar oude, karakteristieke boerderij zijn we nu de trotse eigenaren van een stuk cultuurhistorisch erfgoed op het Groningse platteland, waarvan de historie teruggaat tot de 15e eeuw.

We willen de boerderij duurzaam restaureren, energiezuinig maken en er een maatschappelijke functie aan geven in de vorm van ouderenzorg. Om de boerderij heen zien we een kleinschalige meer generatie samenleving, eco-toerisme, een enorme toename van biodiversiteit en klimaat adaptatie. We hebben inmiddels een biologische tuindersbedrijf op basis van permacultuur opgestart. Daarnaast hebben we één ha agroforestry in de vorm van een savanne aangeplant. Duurzaamheid en biodiversiteit hebben we hoog in het vaandel staan.

Visie van Verbaarum

Een gezonde bodem is de basis voor alles, zonder dat kan er uiteindelijk niets leven. Onze aandacht is daarom in hoofdzaak op het ondersteunen en voeden van het bodemleven gericht. Hier draait alles om voeding, voeding produceren, voeding bereiden, voeding geven, voeding afbreken tot voeding voor andere wezens. Het afval van de één is weer voedsel voor een ander. 

We werken aan bloem- en kruidenrijke graslanden en een theetuin. Maar er is meer: We willen een ontmoetingsplek worden, o.a. voor ouderen die in de omgeving wonen. Onze tuinderij heeft daarom ook de vorm van een CSA waarbij de leden op de boerderij komen om hun groenten op te halen. We streven nadrukkelijk naar een lokale en maatschappelijke functie.

Tenslotte hebben we ook kleinschalig ingezet op eco-toerisme met drie mooie Glamping-tenten en wellness-voorzieningen op het terrein. Dit willen we nog uitbreiden met een B&B. Een breed palet van lokale faciliteiten in de omgeving, kleinschalig binnenlands (eco-)toerisme, en een bijdrage aan de lokale biodiversiteit met biologische producten van eigen land. 

Moestuin Savanneboerderij Verbaarum
{

Remco Baar

Na 30 jaar werkzaam geweest te zijn in de zware industrie heb ik het roer helemaal omgegooid. Ik heb een brede permacultuur opleiding bij Sepp Holzer gevolgd en richt me nu fulltime op de boerderij. Ik heb een ontwerp gemaakt om saai en eentonig grasland om te vormen in een spannende Savanne met een grote variëteit aan noten-, fruit- en ondersteunende bomen en struiken. We hebben hier ruim 3000 bomen en struiken aangeplant wat direct veel invloed heeft op allerlei insecten en vogels. Van het vroege voorjaar tot ver in de herfst bloeien er bloemen en rijpen er vruchten.

{

Christa Verver

Na 30 jaar in het UMCG gewerkt te hebben besteed ik nu mijn aandacht full-time aan alles op de boerderij. Met veel plezier werk ik in de moestuin en tuinderij, verwerk ik de oogst met wecken, fermenteren, invriezen, voedsel drogen en vruchtensappen persen en koken. Ik kook graag voor groepen en geef regelmatig een huiskamerdiner. Ook in het eco-toerisme kan ik mijn ei goed kwijt. Ik heb de oude moestuin (800m2) weer in ere hersteld en hier zorg ook ik, geïnspireerd door de permacultuur, voor veel biodiversiteit.

Beide vinden we delen met anderen belangrijk. Dit uit zich onder andere in het geven van producten aan buren en vrijwilligers, het bieden van een stageplaats, anderen deze plek laten beleven, anderen helpen als dat nodig is, niet alles oogsten maar ook vruchten laten hangen voor de natuur.

Contact

Kunnen we je ergens mee helpen? Neem via onderstaande mogelijkheden gerust contact met ons op. Of vul het contactformulier hiernaast in.

E-mailadres

savanneboerderijverbaarum@gmail.com

Telefoonnummer

+31 6 55 08 14 50

Adres

Wolddijk 52, 9781TK Bedum