Activiteiten

Beleef al het moois wat de omgeving te bieden heeft. Laat je rondleiden om onze authentieke boerderij & het oude erf of ga mee op ontdekking over de savanne. Het Groninger Hogeland zal je verbazen tijdens het sterrenkijken of het SUP-en over de oude en rustige watertjes.

Rondleidingen op de Savanneboerderij

We nemen je graag mee op ontdekking

De boerderij

We leiden je graag rond in en om onze authentieke boerderij & het oude erf. De boerderij stamt uit 1869, maar de historie van het erf met gracht gaat terug tot de 15e eeuw. Er is veel historie zichtbaar. We kunnen je veel vertellen over het leven en werken op deze boerderij in vroegere tijden, maar óók over onze toekomstplannen met de boerderij.

Permacultuur

Tijdens je verblijf nemen we je graag mee op ontdekking over de savanne. Kom de interessante achtergronden en details over dit bijzondere Syntropic Farming systeem te weten!

Biodynamische tuinderij De Woldtuin

Tijdens je verblijf nemen we je graag mee op ontdekking over de savanne. Kom de interessante achtergronden en details over dit bijzondere Syntropic Farming systeem te weten!

Moestuinieren

Kom alles te weten over biologisch moestuinieren! Maak kennis met de schijnbare chaos en het toepassen van permacultuur principes in een moestuin. Of beleef gewoon een mooie, anders dan anders moestuin. We leiden je graag rond.

Biologisch eten

Wil je graag (h)eerlijk, lokaal en gezond voedsel eten? Dan kunnen we je aanbieden wat de moestuin en de savanne op dat moment bieden, aangevuld met verse kippen en/of eenden eitjes, kruiden, en home-made producten uit onze kelder als sappen, soepen, jams. We kunnen dit aanvullen met verse biologische melk, kaas en vlees uit de directe omgeving. De tenten hebben een goed uitgeruste keuken met een inductiekookplaat zodat u uitgebreid kunt koken. U kunt een BBQ met houtskool van ons huren. Indien u graag een ontbijt geserveerd krijgt verzorgen we dat graag voor u.

 

Uitzicht Safaritent

De Omgeving

Laat het Groninger Hogeland je verbazen

Sterren kijken

In de omgeving van de Savanneboerderij is weinig tot geen straat verlichting, zijn de dorpen klein en zijn er veel landerijen. Hierdoor is er weinig lichtvervuiling en zijn de nachten vaak nog écht donker. In combinatie met het weidse uitzicht is een nachtelijke blik in stilte op de sterrenhemel vaak erg indrukwekkend.

SUP-pen

Stand-Up-Paddling is erg populair. Het Groninger Hogeland en omgeving bieden vele oude en rustige watertjes. Bijvoorbeeld Oude Diepje, Oude Ae, Reitdiep, Kromme Raken, Selwerder Diepje en vele andere watertjes vragen om suppend ontdekt te worden. Laat je wegbrengen naar uw gewenste startpunt. Neem een lunch mee of laat ons jouw lunch onderweg verzorgen. Wat denkt je bijvoorbeeld van een diner om uw partner te verrassen? De avonden zijn vaak prachtig en de zonsondergangen schilderachtig. De wind valt dan vaak weg en de natuur komt tot rust. Laat je weer ophalen als je klaar bent om de avond in stijl te vervolgen bij je safaritent.

Unesco Wereld Erfgoed De Waddenzee

 Bezoek het Unesco Wereld Erfgoed De Waddenzee.

Dit bijzondere natuurgebied kun je op verschillende manieren beleven:

Lopend bijvoorbeeld…Maak een afspraak met een gids voor een wadloop- of zwerftocht. Zwerven over het wad is een mooie beleving. En onderweg nieuwsgierige zeehonden spotten.

Varend is een andere mogelijkheid, er zijn meerdere aanbieders van vaartochten, eventueel met eten en drinken. Er zijn ook mogelijkheden om mee te gaan met een droogval tocht. De schipper laat zijn boot droogvallen op het wad waarna er enige tijd beschikbaar is voor vertier op het wad.

Bezoek Noorderpoortzijl of Zoutkamp voor een blik over de dijken en het land voor en achter de dijk. Geniet in de restaurantjes van hetgeen de Waddenzee te bieden heeft. 

Pieterburen, DoeZoo, Waddenfun etc

 Bezoek Pieterburen en zeehondencentrum Pieterburen. Kijk hoe hier zeehonden opgevangen worden en weer zodanig op krachten gebracht worden dat ze weer terug de Waddenzee in kunnen. Het dorp zelf is lieflijk.

Voor jonge kinderen, maar volwassenen niet uitgesloten, is DoeZoo echt fantastisch. De eigenaar en het team is zeer bevlogen in de opvang van allerlei dieren. Tijdens rondleidingen mag je vaak dieren voelen en vasthouden. Bij DoeZoo spelen alle zintuigen een rol. DoeZoo is niet voor niets door de ANWB uitgeroepen tot leukste uitje van Groningen 2022.

Waddenfun biedt vertier voor jong en oud met het grootste indoor klim- en adventurepark van Nederland. 

Groningen Stad

Studentenstad Groningen ligt op 8km fietsen. Het centrum van Groningen dan wel te verstaan. In deze dorpse stad is zo’n beetje alles op wandelafstand van elkaar. Geniet van de markten, de winkels, de horeca, het uitgaansleven, de oude gebouwen zoals Het Goudkantoor, De Graanbeurs, De Martini-toren en Het Provinciehuis. Moderne kunstzinnige gebouwen als Het Forum of het alternatieve Suikerunie terrein met zijn vele festivals. En wat te denken van het bijzondere Noorderplantsoen, aangelegd op de oude verdedigingswallen van de oude stad. Gidsen leiden je op afspraak rond door de stad.

 

Winsum, het mooiste dorp van Nederland

Winsum is uitgeroepen tot mooiste dorp van Nederland. Terecht? Ontdek Winsum en laat u verrassen.

Ook vele andere dorpen, wierden en kerken in de weide omtrek zijn een bezoek waard. 

Waddenland en Visit Groningen

Bekijk de websites van www.waddenland.groningen.nl en www.visitgroningen.nl voor aankomende en actuele uitjes en belevingen.

Noord Groninger Antiek & Curiosa route

Dicht bij ons heeft Piet Lanting zijn antiek & Curiosa winkel aan het Oude Dijkje. Piet is daarbij één van de deelnemers van de Noord Groninger Antiek & Curiosa route, zie http://www.antiek-curiosaroute.nl 

 

 

Fietstocht Noorderrondritten

De Groningse Noorderrondritten waren echte  schaatsklassiekers. Deze routes zijn nu bewegwijzerd te fietsen en beslaan 144km totaal, verdeeld over 2 lussen. Onze Glamping bevindt zich aan lus 2 (84km) en je kunt direct starten en weer eindigen op onze locatie. Lus 1 van 60km ligt dichtbij. Deze route biedt de mogelijkheid om het geheel in 1 keer te fietsen of in 2 dagen. De route brengt je langs unieke plekken als Westerdijkshorn, Loppersum, Appingedam, Holwierde, Uithuizen, Middelstum, Fraamklap, Baflo, Pieterburen, Zoutkamp en Winsum. Geniet alleen, of met je racefietsclub van deze eerste bewegwijzerde racefietsroute van Groningen!

Na het fietsen kun je bijkomen in de rust, natuur en wellness van onze Glamping. Indien gewenst kun je een massage krijgen van sportmasseur Christa. Ontbijt kan verzorgt worden, evenals producten om je lunchpakket te maken. Op zaterdag is er een mogelijkheid voor een heerlijk huiskamerdiner in de zondagse kamer van de boerderij. Je kunt bij ons met een groep van maximaal 10 personen overnachten en indien de groep groter is kunnen jullie je verdelen over ons en onze buren van de Albertsmaheert. In dat geval kunnen alle groepsleden gebruik maken van onze wellness en faciliteiten.

Met de wind mee fietsen

Het Groninger Hogeland en het naastgelegen Middag-Humsterland bieden prachtige fietsroutes. Maar het kan hier ook waaien en misschien ziet je wel op tegen deze tegenwind. Of je wilt gewoon van verder weg starten of eindigen. In dat geval kunnen we je wegbrengen en/of ophalen. Op deze manier kunt je nóg meer ontdekken tijdens je verblijf bij ons.

Vogels spotten

De boerderij is een mooie plaats om vogels te spotten. Roofvogels als Buizerd, Kiekendief, Kerkuil en diverse rietvogels, weidevogels en zangvogels zijn hier veelvuldig te zien. In de gracht is de Ijsvogel te spotten. Gekraagde Roodstaart, Putter, Vliegenvanger, Specht en vele anderen zijn vaak geziene gasten.

Dark Sky Park Lauwersmeer gebied

Het Lauwersmeergebied is uitgeroepen tot Dark Sky Park. Hier is donker ook echt donker en kun je veel sterren waarnemen. Ga mee op nachtelijke tocht met de boswachter.

Nationaal Park Lauwersmeer gebied

Het Lauwersmeergebied is een prachtig natuurgebied waar ook van alles mogelijk is. Activiteiten centrum Lauwersnest is een prima startpunt met alle informatie om het Lauwersmeer gebied te ontdekken. Kijk op np-lauwersmeer.nl voor alle informatie.

Hunze en Reitdiep dal

De structuur van het eeuwenoude landschap is grotendeels intact. Het Reitdiep werd gespaard voor ingrijpende ruilverkaveling, waardoor kronkelende wegen en waterlopen nog steeds het beeld bepalen. De strijd van de mens tegen het water is af te lezen in het landschap met z’n talloze wierdedorpen, dijken, sluizen en kolken. Het Reitdiep is het oudste cultuurgebied van Nederland. In de vroege Middeleeuwen was het één van de welvarendste en meest dichtbevolkte regio’s van West Europa.

Het geheim van het Reitdiep dal

Fiets een paar kilometer richting Hekkum en volg vanaf daar de fietsroute Het Geheim van het Reitdiepdal. Deze route is 28km lang en voert door en langs prachtige plekjes.

Dag vaartocht over het Reitdiep

Het visserijmuseum in Zoutkamp, het Museum aan de A en het Groninger Landschap organiseren van juni tot september dagvaartochten over het Reitdiep. Het Reitdiep heette in vroegere tijden Hunze en de Hunze verbond de stad Groningen met de zee. Het Reitdiepdal behoort tot de oudste cultuurgebieden van Europa. Aan boord brengt een gids van het Groninger Landschap verhalen uit het Reitdiep tot leven. Op zaterdag vaart de historische garnalenkotter ZK4 Albatros van Groningen naar Zoutkamp. Op zondag is dat andersom. In beide gevallen wordt je weer met een taxi terug naar het vertrekpunt gebracht. Onderweg is er een lunch bij Garnwerd aan Zee inbegrepen en wordt de Wierde van Garnwerd met zijn vele monumenten bekeken.

Zie voor meer informatie en data de activiteit “Beurtvaart op het Reitdiep” op visserijmuseum.com/activiteiten/

Koe knuffelen

Bij biologisch melkveebedrijf Beleef de Koe kun je alles omtrent melkkoeien ontdekken als ook knuffelen met de koeien.