Activiteiten

Beleef al het moois wat de omgeving te bieden heeft. Ontspan, werk aan jezelf, laat je rondleiden om onze authentieke boerderij & het oude erf of ga mee op ontdekking over de savanne. Het Groninger Hogeland zal je verbazen tijdens het sterrenkijken of het SUP-en over de oude en rustige watertjes.

Hieronder staat een greep van wat er zoal te doen maar de website Visit Groningen staat boordenvol met uitjes, activiteiten, belevenissen en tips.

Massage

Diepe ontspanningsmogelijkheden 

Free My Energy | Super Relax Me

Free My Energy is een StoelShiatsu massage met 30 minuten lang aandacht voor het wegnemen van blokkades in de energiebanen zodat jouw energie weer vrijelijk door je lijf kan stromen.

Super Relax Me is een Holistische Ontspanningsmassage met 60 minuten volle aandacht voor de staat van jouw lijf met als doel je spierstelsel diep te ontspannen.

Christa is een gediplomeerd sportmasseur met een praktijk in Groningen. Ook tijdens je verblijf hier op de boerderij kun je gemasseerd worden, normaal binnen in de boerderij en met mooi weer heerlijk buiten op het wellness-plein. Massage’s helpen je om dieper in een ontspanning te komen waardoor de weldadige warmte van de sauna en hot-tub nog meer effect op je lijf en welzijn hebben. 

Therapie & Coaching

Jildau Canrinus

Regeneratieve Landbouw draagt ook zorg voor de geest! Familie-opstellingen, Regressie & Reïncarnatietherapie

Jildau heeft een breed palet aan trauma opleidingen gevolgd en kan je als geen ander helpen bij het blootleggen en duiden van de patronen, systemen en overtuigingen waar je eventueel last van hebt en waarom je doet wat je doet. In een eerste gesprek wordt de boodschap van je klachten meestal al heel erg duidelijk. Indien nodig of gewenst kan ze met familieopstellingen helderheid geven hoe de klacht ook zijn oorsprong vindt in jouw huidige of vroegere familiesysteem. 

Tijdens je verblijf, maar ook daarbuiten, kun je één of meerdere sessies plannen met Jildau. 

Coaching

Tijdens je verblijf heb je hier ook de mogelijkheid om je liefdesrelatie of andere relaties op bv je werk eens nader te aanschouwen en te bekijken waar groeimogelijkheden voor jou of jullie liggen.  Dit kan in een enkel maar ook in een duo gesprek met je partner.

Tijdens je verblijf, maar ook daarbuiten kun je één of meerdere sessies plannen met Jildau. 

All-In arrangementen op maat

Naar gelang je eigen wensen kunnen we je een combinatie van verblijf, ontbijt, diner, massage, wellness en coaching of therapie sessies op maat aanbieden. 

Rondleidingen op de Savanneboerderij

We nemen je graag mee op ontdekking

De boerderij

We leiden je graag rond in en om onze authentieke boerderij & het oude erf. De boerderij stamt uit 1869, maar de historie van het erf met gracht gaat terug tot de 15e eeuw. Er is veel historie zichtbaar. We kunnen je veel vertellen over het leven en werken op deze boerderij in vroegere tijden, maar óók over onze toekomstplannen met de boerderij.

Agro-ecologie, Permacultuur

Tijdens je verblijf nemen we je graag mee op ontdekking over de savanne. Kom de interessante achtergronden en details over dit bijzondere Agro-Forestry systeem te weten!

Regeneratieve tuinderij De Woldtuin

Tijdens je verblijf vertellen we je graag over onze manier van groente kweken, welke maatregelen je kunt nemen waarmee spitten, ploegen en freezen en onkruidgroei zoveel als mogelijk verleden tijd worden. Waarom je niet de planten maar juist het bodemleven moet voeden. Hoe je zelf sterke groenteplantjes opkweekt. En horen we graag al jou specifieke vragen en problemen van jouw moestuin. 

Moestuinieren

Kom alles te weten over biologisch moestuinieren! Maak kennis met de schijnbare chaos en het toepassen van permacultuur principes in een moestuin. Of beleef gewoon een mooie, anders dan anders moestuin. We leiden je graag rond.

Gezonde voeding

Alles over voedsel, bereiden en eten

Puur natuur voedsel

ZELF KOKEN

Wil je graag (h)eerlijk, lokaal en gezond voedsel eten? Dan kunnen we je aanbieden wat de moestuin en de savanne op dat moment bieden, aangevuld met verse kippen en/of eenden eitjes, kruiden, en home-made producten uit onze kelder als sappen, soepen, jams. We kunnen dit aanvullen met verse biologische melk, kaas en vlees uit de directe omgeving. De tenten hebben een goed uitgeruste keuken met een inductiekookplaat zodat u uitgebreid kunt koken.

BUITEN KOKEN

Bij de tent kunt u een BBQ met houtskool of een skottlebraai op gasfles huren zodat u heerlijk buiten kunt kokkerellen.

OUTDOOR/KAMPVUUR KOKEN

We kunnen hout leveren voor een fijn kampvuur op de vuurplaats. Daar kunnen we een gietijzeren grilplaat op pootjes, een driepoot met een grilrooster aan kettingen of de driepoot met een gietijzeren grillpan aan kettingen bij leveren voor de ultieme outdoor experiance. Neemt u de wijn mee? 

ONTBIJT

We kunnen een heerlijk biologisch ontbijt verzorgen welke we bij de tenten brengen. Op de boerderij eet je echte pure en eerlijke producten, producten waar niet mee gerommeld is. Eten moet goed zijn, puur, gezond, met goede vetten, een goede smaak en voldoende om de dag door te komen. 

Christa bakt ambachtelijke en gezonde zuurdesembroden van biologisch en ongebleekt tarwebloem, volkorenmeel of Eenkornmeel. Omdat deze soorten van zichzelf minder gluten bevatten en het zuurdesemproces de gluten gedeeltelijk afbreekt kunnen deze broden vaak ook gegeten worden als je een glutenallergie hebt. De broden zijn van uitmuntende kwaliteit door Christa’s bakkwaliteiten en de gebruikte meelsoorten, de heerlijke smaak komt daarnaast ook van onze boerderij eigen gisten die hier in de lucht hangen. Het ontbijt is verder aangevuld met onze heerlijke jams, eitjes van onze natuurlijk levende kippen (of indien gewenst onze natuurlijk levende eenden), streekkazen van biologische zuivelboerderij Kleikracht uit Winsum, zeer smaakvolle biologische écht volle kwark van bio-dynamisch zuivelboerderij WaddenMax uit Hornhuizen, biologische echte boter, aangevuld met (seizoens)producten van onze eigen gezonde bodem als onze eigen tomaten, aardbeien, bessen, frambozen, prachtige en echt lekkere sla soorten waaronder mosterdblad en wilde rucola, eetbare bloemen, zachte muntsoorten en vers fruit en vers geperste jus d’orange.

Christa’s broden zijn ook los te koop. 

AANSCHUIFDINERS

Op uw verzoek kunt u bij ons aan tafel schuiven en met ons mee eten met een mooi samengesteld diner. Christa kookt fantastische vegetarische en veganistische gerechten van hoge kwaliteit met veelal groenten en kruiden uit eigen tuin. Yvette van Boven & Yotam Ottolenghi zijn grote inspiratiebronnen waar Christa heerlijk mee aan de haal kan gaan. Hier geen kleine bordjes maar schalen vol heerlijke gerechten en rijke salades. De kleinschalige tafelsetting in het oudste deel van de boerderij en het heerlijke eten maken het verbinden met de andere tafelgenoten tot een peulenschil en mooie gesprekken met andere genieters zijn zelden uitgesloten. Op zomerse dagen wordt het huiskamer diner een tuinkamer diner en genieten we in de zijtuin van de boerderij onder de oude appel en perenbomen.

Allergieën en dieetwensen zijn geen enkel probleem om rekening mee te houden. 

Uitzicht Safaritent

De Omgeving

Laat het Groninger Hogeland je verbazen

The Rolling Stones Unzipped | tot 21 januari 2024

The Rolling Stones – Unzipped is de eerste internationale tentoonstelling ooit over de wereldberoemde rockband.

Aan de hand van ruim 400 originele objecten uit het persoonlijke archief van de band, geeft de tentoonstelling een indrukwekkend kijkje achter de schermen. Er zijn niet alleen instrumenten en stage designs te zien, maar ook zeldzame audiofragmenten en videomateriaal, persoonlijke dagboeken, iconische kostuums, postermateriaal, albumcovers en zelfs hun studio, het bescheiden verblijf in Edith Grove in Londen en de spectaculaire Dolby surround experience van hun concert uit 2016 in Cuba. Unzipped website 

Noorderzon Festival Groningen | 17-22 aug

Van 17 tot 27 augustus draait het internationale kunstenfestival(en zomerfeest) Noorderzon in Groningen stad.
10 dagen lang extra veel feest, cultuur en gezelligheid in de binnenstad van Groningen.
Tickets zijn te bestellen op noorderzon.nl.

Avantgarde en Adel | 24 juni - 26 November

In de tentoonstelling ‘Avant-garde en Adel op de Allersmaborg’ (24 juni – 26 november) kunnen de museumbezoekers kennis maken met de rijke historie van de Allersmaborg in Ezinge en zijn bewoners door de jaren heen. 

Wat begint als een statig buitenhuis voor voorname families wordt later een thuis voor het kunstenaarsechtpaar Annie Vriezen en Martin Tissing. Gastvrij verwelkomen zij bevriende kunstenaars op ‘hun’ Allersmaborg, zoals Edu Waskowsky, Sanne Sannes, Magdalena Abakanowicz en Gjalt Blaauw. 

Zij wonen en werken allemaal voor korte of langere tijd op deze Ezinger borg, die dankzij Annie en Martin een inspiratiebron voor hen is. Door hun vernieuwende stijlen behoren deze kunstenaars tot de avant-garde. Ontdek hun werk en meer in Museum Wierdenland. Museum Wierdenland website .

Kunstproject Monnikenwerk | 12 juli - 16 Aug

In de periode van 12 juli tot en met 16 augustus 2023 vindt de zesde editie van het project Monnikenwerk plaats. In de stille ruimte van diverse middeleeuwse kerken werken veertien kunstenaars zes woensdagen aan hun monnikenwerk – kunst, die soms raakt aan iets dat groter is dan wij. Aan het einde van de werkdag zijn bezoekers welkom om kerk en kunst te ervaren.

Monnikenwerk vindt plaats op de woensdagen 12, 19 & 26 juli en 2, 9 & 16 augustus. Ronde Noord Groningen loopt van Den Andel via Westernieland en Eenrum naar Saaxumhuizen. Ronde Oost Groningen is in Oosterwijtwerd, Wirdum, Loppersum, Eenum en Leermens. Ronde Noordoost Friesland doet Dokkum, Aalsum, Wetsens, Jouswier en Oostrum aan. Alle kerken zijn geopend voor publiek van 17.00 – 20.00 uur. Zie hiervoor verder de monnikenwerk website.

Museum Helmantel april - eind oktober

Museum Helmantel in Westeremden is de expositieruimte van Henk Helmantel en is ondergebracht in het schuurgedeelte van de Weem.

Tussen Groningen en de Eemshaven ligt het oude wierdedorp Westeremden. Hier staat de herbouwde middeleeuwse pastorieboerderij ‘De Weem’ van Henk en Babs Helmantel. Museum Helmantel in Westeremden is de expositieruimte van Henk Helmantel en is ondergebracht in het schuurgedeelte van de Weem. In de zomermaanden zijn hier wisselende tentoonstellingen van stillevens en kerkinterieurs van Henk Helmantel en exposities waar werken van andere kunstenaars centraal staan.

Tweemaal per maand wordt er een rondleiding georganiseerd langs de tentoonstelling en door het bijzonder fraai ingerichte voorhuis, welke normaal niet toegankelijk is voor bezoekers. Voor informatie over de data en voor opgave (verplicht), zie hiervoor verder de Museum Helmantel Website

Groninger Waddenmusea

Ontdek de geschiedenis van de Groninger waddenkust en zijn bewoners. Laat je meenemen in de verhalen over dorpen en dijken, het leven met de zee, visserij, klei, wierden en boeren, monniken en borgen.

Museum Wierdenland, Kloostermuseum Sint Bernardushof, Kasteelmuseum Menkemaborg, Openluchtmuseum Het Hoogeland, Museum Borg Verhildersum en het Visserijmuseum langs de Groninger Waddenkust vertellen samen de geschiedenis van 3000 jaar leven en werken in het Groninger Waddengebied, 
Bezoek ze allemaal voor het hele verhaal. Blijf een week logeren, kom tot rust, snuif cultuur en natuur….zie de Wadden Musea Website

 

Sterren kijken

In de omgeving van de Savanneboerderij is weinig tot geen straat verlichting, zijn de dorpen klein en zijn er veel landerijen. Hierdoor is er weinig lichtvervuiling en zijn de nachten vaak nog écht donker. In combinatie met het weidse uitzicht is een nachtelijke blik in stilte op de sterrenhemel vaak erg indrukwekkend.

Street Art Festival 3 - 6 augustus 2023

Maak je op voor een flinke dosis kleur en creativiteit, want van 3 tot 6 augustus staat de Oosterparkwijk in Groningen in het teken van het ‘Street Art Festival Groningen’.

Met unieke muurschilderingen die door talentvolle street artists uit binnen- en buitenland worden gemaakt, zal de wijk zal getransformeerd worden tot een kleurrijk openluchtmuseum.

Workshops Graffiti, Stencil Art & more 5 - 6 augustus 2023

Zelf aan de slag tijdens het Street Art Festival!!!!

Op zaterdag 5 en zondag 6 augustus, zullen er gratis workshops (Graffiti, Stencil Art en meer!) georganiseerd worden bij het wijkcentrum bij Van Houten. Daarnaast kun je tijdens het weekend meelopen met één van de street art tours langs alle kunstwerken, waarbij meer verteld wordt over het proces en de verhalen achter de muurschilderingen.

SUP-pen

Stand-Up-Paddling is erg populair. Het Groninger Hogeland en omgeving bieden vele oude en rustige watertjes. Bijvoorbeeld Oude Diepje, Oude Ae, Reitdiep, Kromme Raken, Selwerder Diepje en vele andere watertjes vragen om suppend ontdekt te worden. Laat je wegbrengen naar uw gewenste startpunt. Neem een lunch mee of laat ons jouw lunch onderweg verzorgen. Wat denkt je bijvoorbeeld van een diner om uw partner te verrassen? De avonden zijn vaak prachtig en de zonsondergangen schilderachtig. De wind valt dan vaak weg en de natuur komt tot rust. Laat je weer ophalen als je klaar bent om de avond in stijl te vervolgen bij je safaritent.

Unesco Wereld Erfgoed De Waddenzee

 Bezoek het Unesco Wereld Erfgoed De Waddenzee.

Dit bijzondere natuurgebied kun je op verschillende manieren beleven:

Lopend bijvoorbeeld…Maak een afspraak met een gids voor een wadloop- of zwerftocht. Zwerven over het wad is een mooie beleving. En onderweg nieuwsgierige zeehonden spotten.

Naturistisch Wadlopen? Dat kan via Ulco de Haan, zie zijn website www.wadloopgids.nl

Varend is een andere mogelijkheid, er zijn meerdere aanbieders van vaartochten, eventueel met eten en drinken. Er zijn ook mogelijkheden om mee te gaan met een droogval tocht. De schipper laat zijn boot droogvallen op het wad waarna er enige tijd beschikbaar is voor vertier op het wad.

Bezoek Noorderpoortzijl of Zoutkamp voor een blik over de dijken en het land voor en achter de dijk. Geniet in de restaurantjes van hetgeen de Waddenzee te bieden heeft. 

DoeZoo

ls je denkt dat de natuur saai is, dan heb je zeker nog nooit een slang om je nek gehad of een stinkdier geaaid. Naast voelen en zien, zal je in DoeZoo in Leens veel dieren horen en ruiken. En proeven dan? Nou… lust je wel een lekker koekje van wormen?

In deze verrassende dierentuin op slechts een half uurtje rijden van de stad Groningen draait alles om insecten én dieren die insecten eten. Emoes, eekhoorns en kikkers bijvoorbeeld. Maar ook hagedissen, slangen, spinnen, apen en neusberen. Een spannend uitje voor het hele gezin.

Voor jonge kinderen, maar volwassenen niet uitgesloten, is DoeZoo echt fantastisch. De eigenaar en het team zijn zeer bevlogen in de opvang van allerlei dieren. Tijdens rondleidingen mag je vaak dieren voelen en vasthouden. Bij DoeZoo spelen alle zintuigen een rol. DoeZoo is niet voor niets door de ANWB uitgeroepen tot leukste uitje van Groningen 2022.

 

Pieterburen, Waddenfun etc

Bezoek Pieterburen en zeehondencentrum Pieterburen. Kijk hoe hier zeehonden opgevangen worden en weer zodanig op krachten gebracht worden dat ze weer terug de Waddenzee in kunnen. Het dorp zelf is lieflijk.

Waddenfun biedt vertier voor jong en oud met het grootste indoor klim- en adventurepark van Nederland.

Groningen Stad

Studentenstad Groningen ligt op 8km fietsen. Het centrum van Groningen dan wel te verstaan. In deze dorpse stad is zo’n beetje alles op wandelafstand van elkaar. Geniet van de markten, de winkels, de horeca, het uitgaansleven, de oude gebouwen zoals Het Goudkantoor, De Graanbeurs, De Martini-toren en Het Provinciehuis. Moderne kunstzinnige gebouwen als Het Forum of het alternatieve Suikerunie terrein met zijn vele festivals. En wat te denken van het bijzondere Noorderplantsoen, aangelegd op de oude verdedigingswallen van de oude stad. Gidsen leiden je op afspraak rond door de stad. 

Groningen Hot-spots

De Suikertuin

Aan de rand van de stad vind je de Suikertuin. Vroeger reden hier de vrachtwagens vol bieten af en aan voor de productie van suiker, tegenwoordig is dit een van de hotspots van de stad.

BOOVN

Heerlijk borrelen en wegdromen in een relaxte omgeving. Dat is wat het nieuwe dakterras BOOVN je biedt.

Paradigm Biergarten terras

Kom genieten van Paradigm speciaalbieren, smakelijke veganistische gerechten, fair trade dranken, zelfgemaakte biologische sappen & thee uit eigen tuin! Ook op het menu: de bekende intieme Paradigm vibes dankzij een selectie van buitengewone muziek. Uitgekozen door bewoners en vrienden! Iedereen is welkom en het terras is open als de zon schijnt. Uiteraard wordt vastgehouden aan de huidige maatregelen rondom de caféterrassen.

 

Winsum, het mooiste dorp van Nederland

Winsum is uitgeroepen tot mooiste dorp van Nederland. Terecht? Ontdek Winsum en laat u verrassen.

Ook vele andere dorpen, wierden en kerken in de weide omtrek zijn een bezoek waard. 

Waddenland en Visit Groningen

Bekijk de websites van www.waddenland.groningen.nl en www.visitgroningen.nl voor aankomende en actuele uitjes en belevingen.

Dagje strand? Dagje Schiermonnikoog!

Op ongeveer 25minuten rijden vertrekt de boot van Zoutkamp naar Schiermonnikoog, Schier voor de Groninger. Met de normale vaart of snelvaart ben je zo op het eiland. In de haven kun je je huurfiets ophalen en fiets je zo naar het dorp en de stranden. Ook wandelend of met de bus ben je zo in het dorp en huur je daar een fiets. In het dorp even boodschappen doen bij de bakker en de supermarkt en je bent voorzien voor het strand. ’s avonds pak je de boot terug en kun je hier weer verder relaxen. vaardienst Wagenborgen website

Bloemsierkunsten & Workshops

Mariëtte en Rianne van bieden diverse workshops aan in hun atelier en buiten op het Groningse Hogeland. Godlinze is een typisch wierdendorp. Ga mee wandelen op een wildplukdag en maak in het atelier een mooie krans van alles wat je geplukt hebt.

Tijdens meerdaagse workshops leer je kransen maken in diverse stijlen of prachtige schalen van papiermaché.                          Atelier De Korenbloem, Godlinze 

Zwemmen in de Provincie

In de Provincie zijn verschillende unieke zwemmogelijkheden, we sommen er een paar op:

Stadsstrand Groningen en het grote buitenzwembad met meerdere baden en ligweides De Papiermolen, voor verkoeling tijdens je stadsbezoek. De Papiermolen is 5jaar geleden geheel gerenoveerd en is nu een verwarmd zwembad met 50m bad, glijbaan, kinderbad, speelobjecten etc. 

Zoutwater bronbad K.P.Zijl in Loppersum, uniek met bronwater van 112m diepte en in het zwembad een zandbodem.

Ruskenveense plas, Kardingerplas, Hoornseplas, Grunoplas, recreatieplas ’t Strandheem, het Schildmeer, het Lauwersmeer zijn zomaar wat andere plekken waar heerlijk gezwommen kan worden. 

Kinderprogramma Noorderzon

Het hoogtepunt van de culturele zomer in Groningen: Noorderzon. Voor de jonge avonturiers is er een speciaal kinderprogramma op de Speelweide, boordevol theater, muziek en nog veel meer. Laat je creativiteit de vrije loop en creëer je eigen unieke tas, gebruikmakend van te gekke figuren, levendige letters, verf en sjablonen. Ga je liever op ontdekkingstocht in het Noorderplantsoen? Duik onder struiken, zoek in de vijver en in het gras naar beestjes. Breng het samen in een klein laboratorium en ontdek wat ze betekenen. Er is voor ieder wat wils, elf dagen lang.

Maisdoolhof de Wilp

In Maisdoolhof de Wilp beleef je jaarlijks een nieuw avontuur vol met verrassingen, opdrachten en doe-dingen. Ontdek tijdens je zoektocht, door de hoge maisstengels, uitdagende dilemma’s, pittige puzzels en knutselactiviteiten die uiteindelijk leiden naar een heuse schat. En tussentijds even bijkomen van je zoektocht? Er zijn pauzeplekken voor ontspanning met consumpties voor goede moed. Het doolhof biedt verschillende moeilijkheidsgraden, plezier voor zowel kinderen als volwassenen. Waag jij je aan dit avontuur?

Haal je Wadloopdiploma

Je kan niet vroeg genoeg beginnen met wadlopen. Speciaal voor de jongste generatie avonturiers organiseert Waddengenot Pieterburen deze zomer speciale kinderwadlooptochten. Wandel over de bodem van de zee en ontdek de geheimen van dit stuk Waddenzee UNESCO Werelderfgoed. Onderweg zoek je schelpjes en trap je slik. Vies worden is niet erg. Tocht overleefd? Bij terugkomst in Pieterburen krijg je een heus wadloopdiploma! Deze bijzondere ervaring vergeet je nooit meer.

Rooftop Cinema Forum Groningen

Deze zomer vertoont Forum Groningen regelmatig een film onder de nachtelijke sterrenhemel van Groningen. Kom genieten van een volledig verzorgde avond vol consumpties van NOK en natuurlijk een vette nieuwe blockbuster of guilty pleasure-klassieker.

Storyworld Forum Groningen

Storyworld is het jongste, maar ook het stoerste én leukste museum van Nederland over strips, animatie en games.

Verhalen vertellen is een gave. Maar waarin zit ‘m nu de kunst? Storyworld ontrafelt de geheimen van grote verhalenvertellers en toont Nederlandse en internationale successen op het gebied van strips, animatie en games. Van De Smurfen en Lucky Luke tot en met The Lion King, Aladdin en Fortnite. Bovendien is Storyworld een plek waar bezoekers van jong tot oud zelf aan de slag kunnen met alle bouwstenen en aspecten van strips, animatie en games.

We hebben een brede, eigentijdse collectie opgebouwd van werken op het gebied van strips, animatie en games. Bijvoorbeeld schetsen van beroemde strips, storyboards, props en filmcellen van teken- en animatiefilms en natuurlijk ook games die je samen kunt spelen. We blijven altijd op zoek naar nieuwe items voor onze collectie.

Je vindt Storyworld op de zesde verdieping van Forum Groningen. Zie verder de Story World Website

De Graanrepubliek

Ontdek de geschiedenis van de Graanrepubliek en het communisme bolwerk in het oosten van Groningen. In de historische Tram-remise van Bad Nieuwenschans.

Pride Groningen 18 - 19 augustus 2023

Op 18 en 19 augustus zullen de Groningse straten worden gekleurd door regenbogen. Tijdens Pride staan de LGBTQI+ community en universele liefde centraal. Het programma heeft veel in petto; van een educatieve talkshow tot een Pride Walk en natuurlijk genoeg mogelijkheden voor het vieren van een feestje. Bekijk hieronder de highlights uit het programma en trek die glitteroutfit maar alvast uit de kast. 

Iets te doen voor iedereen

Pride Groningen biedt een vol programma, verspreid over de hele stad. Daarom zit er voor iedereen wel wat leuks bij. Zo zijn er nog veel meer dingen te beleven bij o.a. het Groninger Museum, Dorothy’s Dragbar, Café Uit De Kast, Poppodium Vera, Wadapartja en de Akerk. En omdat Pride 2023 plaatsvindt tijdens Noorderzon en de KEI-week, speelt Pride ook op deze evenementen een rol. Zo wordt de boodschap van acceptatie, erkenning en zichtbaarheid uitgedragen door heel de stad.

Candlelight Concerten 27 - 28 oktober & 17 - 18 november 2023, Martinikerk Groningen

De Candlelight ervaring

Muziek in een totaal nieuw licht. Ervaar muziek bij kaarslicht op een totaal nieuwe manier. Geniet van een breed aanbod aan thema’s en genres: klassiek, jazz, pop, soundtrack, ballet en nog veel meer. 
Muziek voor elke smaak. Van Bach tot de Beatles, er is een Candlelight voor iedereen. Vivaldi, Aretha Franklin, Ludovico Einaudi, Queen en Coldplay zijn slechts enkele van de artiesten in een steeds groeiende lijst met programma’s.
Spectaculaire locaties. Elke locatie is zorgvuldig uitgekozen om de luisterervaring naar een hoger niveau te tillen, ofhet nu onder de sterrenhemel is of een locatie met prachtige architectuur.
Een unieke sfeer. Honderden kaarsen zullen de zaal verlichten en een intieme sfeer creëren die je luisterervaring zal verbeteren.
Onvergetelijk talent. Professionele muzikanten van over de hele wereld, altijd het ensemble dat het beste bij het programma past: solo piano, strijkkwartet, brassband, zang & gitaar… 

Een tribute aan Hans Zimmer                          27 oktober & 17 november 2023

Een 60 minuten durend muziekoptreden in een prachtig verlichte Martinikerk in Groningen. Deze Oscar bekroonde Duitse soundtrackcomponist heeft een stempel op zowel muziek als film gedrukt met muziekstukken voor bv The Lion King, Pirates of the Caribbean, The dark Knight, Dune & Interstellar. Deze optredens zijn voor de muziek én film liefhebbers. Zie de ticket verkoop website

 • Time – Inception
 • This Land – The Lion King
 • Zooster’s Breakout – Madagascar
 • Supermarine – Dunkirk
 • Honor – The Pacific
 • A Dark Knight – The Dark Knight
 • Wonder Woman Suite
 • Cornfield Chase – Interstellar
 • Dune Suite
 • Gladiator Suite
 • Discombobulate – Sherlock Holmes
 • Pirates of the Caribbean Suite   

Coldplay meets Imagine Dragons               27 oktober & 17 november 2023

 De Martinikerk staat deze dagen in een warme gloed decor voor de strijkkwartetten Hydra Quartet en Agathe Ensemble. Ze zullen het voorlopige 60minuten durende programma ten gehore brengen:  Clocks, Something just like you, Radioactive, Adventure of a lifetime, Fix you, Natural, Next to me, The scientist, Follow you, Bad liar, Believer, Sky full of stars, Viva la vida  

De vier jaargetijden van Vivaldi  |  28 oktober & 18 november 2023

Een 60 minuten durend muziekoptreden in een prachtig verlichte Martinikerk in Groningen, zie de ticketverkoop website.   Met geselecteerde passages uit:

 • Lente
 • Zomer
 • Herfst
 • Winter

The Rock Orchestra by Candlelight 15 september 2023

Na een uitverkochte tournee door 47 steden in het VK en Ierland komt The Rock Orchestra by Candlelight naar Groningen! Een reis door de Rock & Metal-genres met de grootste nummers van de afgelopen 40 jaar!  

Een band van 11 klassieke muzikanten die prachtige donkere energie ademen, spelen legendarische rock- en metalnummers van o.a. Metallica, Led Zeppelin, Rage Against the Machine, Linkin Park, System of a Down, Guns Roses, Rolling Stones, Iron Maiden, Evanescence, Black Sabbath, Foo Fighters en AC/DC.  In samenwerking met het London Symphonic Rock Orchestra. Scheve torens, zwevende lantaarns, een meeslepende kaarsverlichte setting en gigantische headbangende poppen vormen het decor voor een buitenaardse muzikale ervaring in een zee van kaarsen.

25 years Rave de Bunker | 16 september 2023

Ver onder de grond, in het bos aan de Hereweg, is een jaren 60 bunker te vinden. Nu een huis voor vleermuizen maar in de jaren 90 een plek waar bands en DJ’s uit Groningen en omstreken kwamen optreden en filmavonden werden gehouden. De mensen die er toen kwamen zullen het nog weten, Underground, de geur, de feesten, drugs en agressie niet toegestaan…
25 jaar na dato organiseert EM2 op het Suikerunieterrein een Rave als toen, speciaal met het originele sound system en de acts uit die tijd. Zie Eventpagina DE BUNKER van EM2                             En zie een mooi oud IKON filmpje over de feest geschiedenis De Bunker

Klompenmakerij Eenrum

Eenrumer Klompen, de klomp die wél lekker loopt!

Dat komt door de pasvorm en lederen bandjes van onze Eenrumer klompen. Met de ervaring van maar liefst vier generaties klompenmakers hebben we de ideale vorm in handen. Of ja, aan de voeten. Eenrumerklompen staan al sinds 1900 bekend om de uitstekende pasvorm. Ze zijn er als tripklompen en als kapklompen. De tripklompen hebben een leren riempje over de wreef waardoor ze altijd fijn passend zijn. Voor je een paar Eenrumerklompen aan je voeten hebt zijn die al tientallen malen door de vaardige handen van de ambachtslieden gegaan.

Op afspraak kunt u een rondleiding krijgen, zie De Eenrumerklompen Website

Soul Live | 23 september 2023

Soul Live 2023 is de 4e editie van deze dansavond in De Oosterpoort Groningen. Een 5 uur durende dansavond tot in de late uurtjes met DJ’s en live optredens voor de echte soulliefhebbers van jong tot oud!

De muziek van oude soullegendes als James Brown, Aretha Franklin, Stevie Wonder, Jackson 5, Wilson Picket, Michael Jackson en Marvin Gaye komt allemaal voorbij, maar óók the new generation soul artiesten waaronder Raphael Saadiq, Musiq Soulchild, Leela James, Angie Stone en Jill Scott passeren de revue! Zie de Spot Groningen website

Wild Festival Groningen | 20 - 21 oktober 2023

BEER | WINE | CIDER | FOOD      EM2 Venue, Groningen

Een uniek bier, wijn, cider en wild-voedsel festival, gericht op wild-fermentatie. Een hoop nieuwe smaken om te ontdekken, proeven van unieke en exclusieve bieren, natuur wijnen en ciders en met de beste internationale line-up van Brouwers, wijn en cidermakers: Symbiose Brewing & Blending, Folkingebrew, Vino Per Tutti, Ciderwinkel, Pellicle vergistingen, Spartacus, Insight Cellars, Bofkont, Lindheim Olkompani, VanDenBroek, Méthaphore.

Verder zijn er producten van Cantillon, Nevel, WunderKammer biermanufaktur, Hill Farmstead Brewery, Sante Adairius Rustic Ales.

Voor voedsel zijn De Wilde Slager en EM2 Good Food aanwezig.

Hierbij worden meerdere Wild Side Events door de stad heen georganiseerd, bv speciale brouwerij, wijn en cider proeverijen.  Bier-voedsel events en workshops.   

Zomer Jazz Fiets Tour | 25 - 26 augustus

De Zomer Jazz Fiets Tour wordt al sinds 1987 georganiseerd en vindt dit jaar op 25 en 26 augustus plaats. Je kunt hierbij al fietsend door het mooie Reitdiepgebied van de ene naar de andere mooie locatie om onderweg diverse bijzondere Jazz optredens bij te wonen.

Rondje Jazz | gehele jaar te fietsen

Rondje Jazz is een fietsroute (32 kilometer) langs 8 kerkjes die al jaren een onderdeel vormen van de ZomerJazzFietsTour (ZJFT). Bij iedere kerk kan er een QR-code gescanned worden. Zo komt de ZJFT weer tot leven door middel van muziek- en beeldfragmenten.
Rondje Jazz heeft geen begin en geen eind. Je kan overal op de route starten.

hoe werkt het?


RondjeJazz leidt langs zeven middeleeuwse kerkjes, muziekpodia van de ZomerJazzFietsTour. Bij de ingang van elke locatie staat een houten paal met een QR-code. Met je smartphone biedt deze code toegang tot meerdere unieke concertopnamens uit het ZJFT-archief. Met een koptelefoon op kan je de muziek in alle rust beluisteren en genieten van de omgeving.

de route


De fietsroute gaat zoveel mogelijk over landwegen en fietspaden. Naast de zeven kerkjes met QR-code paaltjes is er onderweg nog meer te zien en te beleven. Ook zijn er meerdere rustpunten en drink- en eetgelegenheden. Met behulp van het kaartje is de fietsroute gemakkelijk te volgen. Er is geen vast startpunt of richting. Je kunt de route op elke locatie starten en in beide richtingen rondfietsen. Totale afstand van RondjeJazz is ongeveer 32 km.

gratis


RondjeJazz is gratis. Het enige dat je nodig hebt is de route, een telefoon en een fiets.
De route kun je vanaf deze site downloaden. Hij is ook te vinden in de RondjeJazz folder. De folder is gratis te verkrijgen bij de RondjeJazz locaties en toeristische trekpleisters in de regio. 

Huiskamerkroegje Westerwijtwerd

Bij Mirjam en Peter kun je in hun huiskamercafe Trankiel eten en drinken in huiselijke sfeer. Op een mooie plek in het Groningse land staat een oud pand met 200 jaar geschiedenis van huiskamercafés en smederijen…het is het laatste huiskamercafé in Groningen en er wordt nog steeds gewoond.  Trankiel, huiskamercafé Westerwijtwerd website. 

Fietstocht Noorderrondritten

De Groningse Noorderrondritten waren echte  schaatsklassiekers. Deze routes zijn nu bewegwijzerd te fietsen en beslaan 144km totaal, verdeeld over 2 lussen. Onze Glamping bevindt zich aan lus 2 (84km) en je kunt direct starten en weer eindigen op onze locatie. Lus 1 van 60km ligt dichtbij. Deze route biedt de mogelijkheid om het geheel in 1 keer te fietsen of in 2 dagen. De route brengt je langs unieke plekken als Westerdijkshorn, Loppersum, Appingedam, Holwierde, Uithuizen, Middelstum, Fraamklap, Baflo, Pieterburen, Zoutkamp en Winsum. Geniet alleen, of met je racefietsclub van deze eerste bewegwijzerde racefietsroute van Groningen!

Na het fietsen kun je bijkomen in de rust, natuur en wellness van onze Glamping. Indien gewenst kun je een massage krijgen van sportmasseur Christa. Ontbijt kan verzorgt worden, evenals producten om je lunchpakket te maken. Op zaterdag is er een mogelijkheid voor een heerlijk huiskamerdiner in de zondagse kamer van de boerderij. Je kunt bij ons met een groep van maximaal 10 personen overnachten en indien de groep groter is kunnen jullie je verdelen over ons en onze buren van de Albertsmaheert. In dat geval kunnen alle groepsleden gebruik maken van onze wellness en faciliteiten.

Met de wind mee fietsen

Het Groninger Hogeland en het naastgelegen Middag-Humsterland bieden prachtige fietsroutes. Maar het kan hier ook waaien en misschien ziet je wel op tegen deze tegenwind. Of je wilt gewoon van verder weg starten of eindigen. In dat geval kunnen we je wegbrengen en/of ophalen. Op deze manier kunt je nóg meer ontdekken tijdens je verblijf bij ons.

In het Spoor van De Ploeg

In 1918 wordt door een aantal jonge kunstenaars Kunstkring De Ploeg opgericht, een groep schilders die zich verenigen in dit collectief. De naam De Ploeg is bedacht door Jan Altink, één van de initiatiefnemers. Het verwijst naar het omwoelen en het ontginnen van de braakliggende ‘kunstakkers’ in Groningen. En dát deden en doen ze met succes…

Het werk van de Ploegkunstenaars is kleurrijk, net als het Groninger landschap. Met het rood van boerderijen en borgen, het geel van wuivend graan en het blauw van de lucht en het water. Je komt langs plekken die de Ploegschilders inspireerden en dierbaar waren en komt van alles over de Ploegers te weten.

De 3 routes door Noord-Groningen en de fietsroute Hotspots variëren van ruim 50 km tot een meerdaagse tocht van 165 km lang. Het bijbehorende routeboekje is op vertoon van een museumticket van het Groninger Museum gratis verkrijgbaar bij het Groninger Museum en de Groningen Store in het Forum in Groningen. Ook in Zuid- en Oost-Groningen zijn fietsroutes gemaakt die langs de Ploeg inspiratieplekken voeren.

De routes kunnen gefietst worden met een routeboekje, routekaart of met de RoutAbel-app. Je kunt ze ook downloaden op de in het spoor van De Ploeg website.

In 2018 bestond Kunstkring De Ploeg 100jaar. Ter gelegenheid hiervan selecteerde het Groninger Museum 25 Ploegschilderijen die te koppelen zijn aan de plek waar ze (mogelijk) werden geschilderd of waar Ploegleden inspiratie voor de getoonde werken opdeden. In stad en ommelanden zijn replica’s van de gekozen werken geplaatst i.s.m. het Groninger architectuurcentrum Platform GRAS.
De getoonde schilderijen van De Ploeg, die veelal tussen 1918-1928 gemaakt zijn, laten zien dat er in de afgelopen eeuw veel is veranderd. Maar ook dat het Groninger platteland nog altijd een lust voor het oog is.

Met de fietsroute De Ploeg Hotspots kom je langs 19 van de 25 hotspots en doorkruis je het Groningen van De Ploeg. Het Groninger Museum is het begin- en eindpunt van deze route van 40 kilometer.

 

Vogels spotten

De boerderij is een mooie plaats om vogels te spotten. Roofvogels als Buizerd, Kiekendief, Kerkuil en diverse rietvogels, weidevogels en zangvogels zijn hier veelvuldig te zien. In de gracht is de Ijsvogel te spotten. Gekraagde Roodstaart, Putter, Vliegenvanger, Specht en vele anderen zijn vaak geziene gasten. Tip, neem je verrekijker mee!

Dark Sky Park Lauwersmeer gebied

Het Lauwersmeergebied is uitgeroepen tot Dark Sky Park. Hier is donker ook echt donker en kun je veel sterren waarnemen. Ga mee op nachtelijke tocht met de boswachter.

Nationaal Park Lauwersmeer gebied

Het Lauwersmeergebied is een prachtig natuurgebied waar ook van alles mogelijk is. Activiteiten centrum Lauwersnest is een prima startpunt met alle informatie om het Lauwersmeer gebied te ontdekken. Kijk op np-lauwersmeer.nl voor alle informatie.

Hunze en Reitdiep dal

De structuur van het eeuwenoude landschap is grotendeels intact. Het Reitdiep werd gespaard voor ingrijpende ruilverkaveling, waardoor kronkelende wegen en waterlopen nog steeds het beeld bepalen. De strijd van de mens tegen het water is af te lezen in het landschap met z’n talloze wierdedorpen, dijken, sluizen en kolken. Het Reitdiep is het oudste cultuurgebied van Nederland. In de vroege Middeleeuwen was het één van de welvarendste en meest dichtbevolkte regio’s van West Europa.

Het geheim van het Reitdiep dal

Fiets een paar kilometer richting Hekkum en volg vanaf daar de fietsroute Het Geheim van het Reitdiepdal. Deze route is 28km lang en voert door en langs prachtige plekjes.

Dag vaartocht over het Reitdiep

Het visserijmuseum in Zoutkamp, het Museum aan de A en het Groninger Landschap organiseren van juni tot september dagvaartochten over het Reitdiep. Het Reitdiep heette in vroegere tijden Hunze en de Hunze verbond de stad Groningen met de zee. Het Reitdiepdal behoort tot de oudste cultuurgebieden van Europa. Aan boord brengt een gids van het Groninger Landschap verhalen uit het Reitdiep tot leven. Op zaterdag vaart de historische garnalenkotter ZK4 Albatros van Groningen naar Zoutkamp. Op zondag is dat andersom. In beide gevallen wordt je weer met een taxi terug naar het vertrekpunt gebracht. Onderweg is er een lunch bij Garnwerd aan Zee inbegrepen en wordt de Wierde van Garnwerd met zijn vele monumenten bekeken.

Zie voor meer informatie en data de activiteit “Beurtvaart op het Reitdiep” op visserijmuseum.com/activiteiten/

Wierdenmuseum Ezinge

Museum Wierdenland is een museum in het wierdedorp Ezinge in de Nederlandse provincie Groningen. Het museum ligt midden in het nationaal landschap Middag-Humsterland en heeft als thema het wierdengebied in de breedste zin van het woord.

Groningen heeft nog vele wierden die bezocht kunnen worden.

Koe knuffelen

Op korte afstand van ons ligt een biologisch melkveebedrijf waar je bij Beleef de Koe alles omtrent melkkoeien kunt ontdekken als ook knuffelen met de koeien. Zie verder de Beleef de Koe website

Noord Groninger Antiek & Curiosa route

Dicht bij ons heeft Piet Lanting zijn antiek & Curiosa winkel aan het Oude Dijkje in Bedum. Piet is daarbij één van de deelnemers van de Noord Groninger Antiek & Curiosa route, zie antiek-curiosa website

Break Out Grunopark

Break Out Grunopark in Harkstede is een activiteitenplek waar niets te gek is, vlotbouwen, waterskiën, paintballen etc. Zie verder de Breakout Grunopark website 

Bijzondere-andere Wadlooptochten

Naast de standaard Wadlooptochten zijn er ook bijzondere Wadlooptochten, Zoals Yoga op het Wad, Oestertochten, Wadlopen in het donker en Zwerven over het Wad.                    Visit Groningen schreef er een Blog over

Zomerstad 2023

Wie deze zomervakantie in de stad Groningen blijft hoeft zich niet te vervelen, want Groningen staat weer in het teken van Zomerstad. Speciaal ontworpen voor gezinnen met kinderen, staat dit veelzijdige festival garant voor eindeloos veel plezier. Bij de Grote en de Nieuwe Markt, Kleine der A en Forum Groningen vinden dagelijks talloze gratis activiteiten plaats. Ontdek Groningen vanaf het water terwijl je enthousiast op een supboard peddelt. Of laat je energie de vrije loop op de fantastische springkussens. De jonge creatieveling wordt uitgedaagd met het maken van vliegers en het creëren van interactieve video’s met behulp van Augmented Reality. Kom spelen, leren en maken.

Loop het Mammoetpad

Bij het Mammoetpad in Muntendam ga je echt op avontuur. Spannende bruggetjes vlak over het water, met je blote voeten door de modder. Of beklim een vlot en trek jezelf naar de overkant. Ergens voorbij het riet staat zelfs een heuse mammoet. Ook zijn er klimtoestellen en een uitkijkpost. Gewoon wandelen in het gebied kan ook: het is er groen genoeg. Na afloop kan je lekker pauzeren in de aangesloten Heemtuin. Eten en drinken meenemen hoeft dus niet, schone kleren zijn wel handig.

Dinopark Tenaxx

Om te laten zien hoe bomen en dieren samen in de loop van miljoenen jaren zijn geëvolueerd, zijn op het terrein van Landgoed Tenaxx meer dan twintig levensgrote dinosaurussen geplaatst. De bomen en dinosaurussen vormen een fascinerend oerlandschap. Voor de liefhebbers is er een tentoonstelling van replica’s, dinosaurusskeletten en -schedels te zien. Een deel daarvan is afkomstig uit de collectie van het voormalig Noorderdierenpark in Emmen. De pronkstukken zijn een indrukwekkend vier meter hoog skelet van een Albertosaurus en een model van een schedel van een Tyrannosaurus Rex op ware grootte.

Disney in Forum Groningen

Forum Groningen staat deze zomervakantie in het teken van Disney met de tentoonstelling Disney – Telling Timeless Stories. Hier vind je de schatkamer van Walt Disney met o.a. originele schetsen, maquettes, poppen en films. Een uniek kijkje achter de schermen van deze legendarische animatiestudio. Naast de tentoonstelling zijn er nog heel veel leuke Disney workshops. Tover jouw favoriete Disney karakter om tot een lampje dat ’s avonds tot leven komt in de workshop Maak je eigen Disney Lampje. Of stap in de betoverende wereld van animatie en geef leven aan jouw eigen Disneyfiguur in de Disney animatie workshop. In deze workshop ontdek je hoe de iconische Mickey Mouse in elkaar zit en ga je jouw eigen animatiefiguur bedenken. Wie wil kan ook kiezen voor een workshop waarin je een unieke Disney puzzel van hout kunt maken. Jouw Disney held wordt gegraveerd, je kleurt deze in en je bedenkt zelf hoe de puzzelstukjes eruit gaan zien!

Bezienswaardigheden

Forum Groningen

In het hart van de Groningse binnenstad staat het Forum; een ontmoetingsplek voor iedereen die nieuwsgierig is naar de wereld van nu en de mogelijkheden van morgen. Het Forum wil verrassen en inspireren met onder andere Storyworld, een enorme expositieruimte met wisselende expo’s, 5 filmzalen, het Smartlab, horeca, restaurant, de stadsbibliotheek met een hele leuke kinder afdeling en het hoogste dakterras van Groningen met fenomenaal uitzicht én een rooftop cinema.

Martinitoren

In de afgelopen 500 jaar brandde de Martinitoren af, sloeg de bliksem in en stortte hij bijna in. Op de stoep werden oorlogen gewonnen en verloren. De toren hield stand en is met haar 97 meter nog steeds het hoogste gebouw van de stad. Klim omhoog voor een stukje tastbare geschiedenis en een fantastisch uitzicht.

Hofjes

Vroeger boden de Groningse hofjes gratis onderdak aan armen, weduwen en zieken. Tegenwoordig wonen er allerlei particulieren in deze oases van rust in de binnenstad. Bij een handvol kun je even binnenlopen voor een moment stilte. Sommige bomen in de bloemrijke tuinen zijn zo oud, dat ze de bewoners van vroeger nog hebben meegemaakt.

Suikerunie Terrein

Vroeger werden hier de suikerbieten tot suikers verwerkt, tegenwoordig een smeltkroes van alternatieve activiteiten, muziekoptredens en festivals als Paradigm.

Leuk winkelen

In het compacte centrum van Groningen vind je bekende merken naast knusse boetiekjes en luxe naast eigengereid vintage. Sommige winkels zitten hier al meer dan een eeuw, terwijl anderen pas net beginnen. Om iedere hoek zit weer een ander straatje met een heel eigen karakter. Struin door de eigenzinnige winkeltjes van de Folkingestraat of ontdek wat er achter de monumentale gevels van de Oosterstraat verschuild zit. Er is voor iedereen wat.

Wierdendorpen

Wie denkt dat Groningen zo plat is als een dubbeltje heeft het mis. In het Groninger landschap kom je op veel plekken dorpjes tegen die op een heuvel liggen. Dit zijn de wierdendorpen. Deze dorpen zijn ontstaan in een tijd dat de dijken nog niet waren uitgevonden en het land nog regelmatig overstroomde. Om toch veilig en droog te kunnen wonen werden de dorpen gebouwd op brede heuvels. In de dorpen voel je deze historie nog altijd. Tip, combineer Westeremden met boerderij museum De Weem & museum Helmantel. 

Vesting Bourtange

Het verdedigingswerk was nog maar net af of de Spaansgezinden stonden al voor de poort. Door de combinatie van de bastions en het drassige moeras, droop de vijand al snel af. Ook de bisschop van Münster lukte het niet om Bourtange te veroveren. Loop binnen in de in oude glorie herstelde onneembare vesting van Groningen.

Borgen

Verspreid over de provincie torenen statige huizen uit boven de omliggende velden, ze worden omringd door bomen en soms zelfs een gracht. Het zijn de Groningse borgen, de in de vorige eeuwen door jonkers bewoonde landhuizen. Ooit stonden er ruim honderd in de provincie. Slechts 16 daarvan haalden het heden. Gelukkig zijn dat niet de minste. Hier stap je in het verleden en ontdek je hoe de rijken vroeger leefden.

De Wadden

De Waddenzee draait om de Waddeneilanden? Letterlijk gezien misschien, maar figuurlijk zeker niet. Voor de pracht van de Wadden hoef je niet naar een eiland. Van de eindeloze horizon in Oldambt tot de natuur in Nationaal Park Lauwersmeer; de kust van Waddenzee UNESCO Werelderfgoed biedt ongelooflijk veel te zien en te doen.

Boerderijen

Groningen kent een rijke boeren geschiedenis. Het heeft ook een eigen type boerderij die je nergens anders tegen komt, de Oldambster boerderij. Verspreid door de provincie vindt je met name in het Oldambtgebied vele van deze oude boerderijen, vaak in een vervallen staat omdat in de glorietijd van de graanrepubliek de woonhuizen zo groots werden dat ze tegenwoordig economisch niet meer uit kunnen. Niet te verwarmen, niet te verduurzamen, niet te onderhouden…maar vaak prachtig om te zien met de slingertuinen voor en om de boerderijen. 

Vega-Vegan Restaurants

Restaurantjes in overvloed in Groningen Stad en Provincie, en daar zijn leuke en goede Vega- of Vegan restaurants bij.

———————————————————————————————

In de stad…

Achterwerk

Oosterstraat 13-A – Bij Achterwerk serveren ze een volledig veganistisch menu in een ontspannen sfeer. Of je nu veganistisch, vegetarisch, flexitarisch of eigenlijk alles wel eet; als je openstaat voor nieuwe smaken en verrassende combinaties ben je bij Achterwerk aan het juiste adres. Ze serveren fantastische gerechtjes, fantastisch qua uiterlijk maar zeker qua smaak. Omdat gewerkt wordt met verrassingsmenu’s, wordt er minder verspild. Lekker en duurzaam dus. 

De Groene stoel

Gedempte Zuiderdiep 26 – De naam zegt het al: bij De Groene stoel koken ze zo bewust mogelijk. Seizoensgebonden, biologisch en lokaal vormen hier de basis. Ze serveren lekkere wereldgerechten bereid met lokale ingrediënten. Het driegangenmenu dat om de week wisselt, biedt een vegetarische en veganistische optie, en een optie met biologisch vlees. Voor ieder wat wils.

Feel Good

Oude Kijk in ’t Jatstraat 29 – Deze plek is dé place-to-be als je naast duurzaam eten ook fan bent van gezond eten. Dé Healthy Hotspot van Groningen. Eten waar je hele lijf blij van wordt.

Het imago van gezonde vegetarische voeding heeft al lang zijn geitenwollensokken verruild voor stilettohakken, maar nooit eerder was healthy food zo onweerstaanbaar als bij Feel Good.

Ga voor de lekkere broodjes en salades of kies een heerlijke superfood-smoothie. Bij voorkeur kiest de kok voor biologische ingrediënten die uit de regio komen. Puur en onbespoten. Tijdens het inkopen en verwerken van de ingrediënten wordt bovendien rekening gehouden met het milieu. Naast all-day breakfast en lunch, kun je elke werkdag van 17-19h bij ons komen ‘Eten Wat De Pot Schaft!’ Wat er in de pot zit is elke dag weer een verrassing, maar van één ding kun je zeker zijn; het is altijd vers en kost slechts 8,50! 

Restaurant Bla Bla

Nieuwe Boteringestraat 9 – Zin in Mediterraans eten? De gerechten bij Bla Bla zijn geïnspireerd op de Mediterraanse keuken. En dat geheel vegetarisch. Ook veganisten hebben hier ruime keuze. De tafel wordt gevuld met verschillende Mezze, die geschikt zijn om gezellig samen te delen. 

Griekse Taverna Doris

Poelestraat 56 – Bij dit Griekse restaurant kan menig vegetariër zijn hart ophalen. Op het menu vind je een ruime keuze aan vegetarische gerechten. En daarnaast kunnen veel gerechten ook vegan geserveerd worden. Zin om uitgebreid te eten? Ook dan ben je hier op de juiste plek. Geniet van allerlei kleine Griekse gerechtjes. Voor jezelf óf om samen te delen.

Herbivoor

Gedempte Zuiderdiep 53 – De Herbivoor is een geheel vegan restaurant dat onlangs wegens succes is verhuisd naar een groter pand. Ze hebben hier een biologische, veganistische saladebar waar vers, plantaardig eten voor je neus wordt klaargemaakt. Omdat ze zo veel mogelijk gebruik maken van seizoensgebonden groenten en fruit, is het elke dag weer een verrassing wat er op het menu staat. 

Restaurant Naud

Folkingestraat 42 – Met een aparte vegetarische kaart is Restaurant Naud een uitstekende plek om vegetarisch te dineren. Hier werken ze elke dag met verse producten en met nieuwe ideeën. Door zichzelf te blijven uitdagen probeert het restaurant steeds weer gerechten met bijzondere smaken neer te zetten. Echt culinair genieten. 

Café-bistro Kult

Steentilstraat 36-1 – Kult is net even wat anders dan anders. In het café-bistro vallen de knalroze en -groene muren meteen op. Hier kun je voor een betaalbare prijs biologisch eten en drinken. En iedereen is welkom. Ze serveren vooral veganistische, maar ook vegetarische en vlees- en visgerechten. Duurzaamheid staat hoog in het vaandel bij Kult. Dat zie je dan ook terug in alles. Zelfs het servies is tweedehands.

Brussels Lof

A-kerkstraat 24 – Vis, schaal- en schelpdieren, groenten, kaas, seizoenen, vers, puur, simpel, biologisch, vegetarisch, veganistisch. Alle ingrediënten voor een lekker en bewust diner in het stadshart van Groningen. De kok gaat graag het wad op en de provincie in om de producten zelf op te halen. Probeer de beroemde kaasfondue die al bijna veertig jaar op het menu staat. Of ga voor verse vis uit de Noordzee met handgeplukte zeekraal. 

De Herbivoor

Gedempte Zuiderdiep 53 – De Herbivoor is een geheel vegan restaurant met een biologische, veganistische saladebar waar vers, plantaardig eten voor je neus wordt klaargemaakt. Omdat ze hier zo veel mogelijk gebruik maken van seizoensgebonden groenten en fruit, is het elke dag weer een verrassing wat er op het menu staat. Een greep uit het repertoire: salades, de vegan burger, wraps, pannenkoeken, verse soep en huisgemaakt gebak. Verantwoord smullen dus.

TOET

Gedempte Zuiderdiep 85 – Toetjesparadijs TOET is een winkel en bakkerij waar overheerlijke toetjes en taarten worden gemaakt. Ingrediënten worden uiterst zorgvuldig uitgezocht, het liefst biologisch en lokaal of anders Fair Trade. Naast een ruim assortiment aan biologische zoetigheden, staan er ook altijd veganistische en suikerarme of suikervrije alternatieven op de toonbank.

——————————————————————————————–

In de provincie…

De Basiliek

Solwerderstraat 45-47, Appingedam – Midden in Appingedam zit Restaurant de Basiliek. Met een ruime keuze uit gerechten is er hier voor ieder wat wils. De kaart is onderverdeeld in vegetarisch, vlees en vis. En het restaurant is gevestigd in een prachtige oude kerk. Alleen de locatie is het al waard om er eens te gaan dineren. 

De Oude Sluis

Hunsingokade 3, Zoutkamp – Bij restaurant De Oude Sluis zijn ze erg fanatiek als het om veganistisch koken gaat. In de basis bereidingen werken ze altijd met plantaardige producten. Zo kunnen ze altijd een vegan vier gangen menu serveren. Geniet hier van voornamelijk lokale producten uit het seizoen. Het proeven zeker waard. 

Restaurant café Eisseshof

Kerkstraat 4, Niehove – Een stukje Java, maar dan in onze provincie. Bij Eisseshof kun je verrassend lekker Indonesisch eten. Ze hebben hier een ruime keuze uit vegetarische gerechten. Voor de kok is de natuurlijke smaak van de producten het uitgangspunt. Er worden veelal biologische ingrediënten gebruikt en waar mogelijk, streekproducten. 

Historisch Oogst Festival Leens | 12 - 13 augustus

Op zaterdag 12 en zondag 13 augustus vindt het grootste historische evenement van het Hogeland plaats bij Landgoed Verhildersum in Leens: het Historisch Oogstfestival. Dit jaar groeien de bekende historische dagen uit tot een echt oogstfestival, inclusief een avondprogramma met muziek.

Op het hele landgoed staat alles in het teken van de oogst en zomerfeesten die teruggaan tot in de 19e eeuw. Alles ging nog met de hand. Kom kijken of doe mee met het dorsen met een dorsvlegel, bekijk de paarden die maaimachines trekken, of samen met hun ruiters een potje ringsteken spelen. Uit later tijd zijn de stationaire motoren en de grote dorsmachine. Allerlei oude ambachten zijn te zien.

Voor gezinnen met kinderen is het ook echt een feest. Naast de ouderwetse kermis zijn er allerlei activiteiten voor kinderen zoals het knutselen in de tent. In de oude schuur is er kleinvee waaronder konijnen die zich laten knuffelen. Zoveel mogelijk mensen zijn gekleed in 19e eeuws tenue: boeren, burgers en buitenlui en zeker ook de adel. Wij hopen dat de gasten zich ook aankleden in stijl.

Muziek en theater, foodtrucks

Overdag treden er muziek- en kleine theater gezelschappen op met op de zaterdagavond het grote muziekfeest met Marlene BakkerSunfire en Them Dirty Dimes die garant staan voor heerlijk swingende funk en folk muziek. Ook hier geldt: kom verkleed voor extra sfeer en plezier. Foodtrucks verzorgen de eterij en natuurlijk is de bar open voor het bier.

Zie ook de website van Museum Borg Verhildersum